Wednesday, November 28, 2012

Kisah kita berdua (1)

Salam semua,

Beberapa hari berada di kampung halaman bersama ibuku yang baru sahaja menyambut ulangtahun kelahiran ke 70 tahun, daku menikmati suasana keindahan dan kedamaian kampung yang tenang. Berada di atas buaian kecil di bawah sepohon pokok rambai, sambil mendodoi anak kecilku yang sedang galak mengajakku mengambil angin luar, minda ku tiba-tiba meneroka kembali tiap detik hidupku bersama arwah suami. Sememangnya usia perkahwinan yang lama, ada manis, ada pahit, ada asam garam kehidupan. Namun kehidupan yang lalu, indahnya tidak tergambarkan rasanya. Pastinya hampir kesemua pasangan berkahwin pun begitu. Saat  ketika kami baru berkenalan dan seterusnya berkahwin bagaikan kisah dan back ground dalam filem ayat-ayat cinta. (Pernah ku masukkan kisah ayat-ayat cinta ini dalam post terdahulu bertahun yg lalu di sini, semasa arwah masih ada....dia hanya tersenyum dengan mata bercahaya..)Berlatar belakangkan Kaherah, di situ bermulanya cinta. Ya, cinta selepas berkahwin, yang disemai dan diukir sedikit demi sedikit...hingga terpahat dan sukar dipadamkan. Selepas melafaz akad nikah, kami masih di Kaherah selama 3 bulan. Kami penuhinya bagaikan berbulan madu walaupun hanya dengan berjalan2 ke Pyramid dan Spinx. (Kami sempat kembali semula menyusuri sungai Nil, kuliah2 kami, Atabah, Masakin Osman, Hayyul Asyir dan rumah yang pernah kami duduki bersama pada tahun 2009 yang lalu, semasa kami berada di UK- untuk ke Ma'rad Kutub/Ekspo Buku Antarabangsa Kaherah- Sungguh indah dapat menyusuri kembali tempat2 yang menjadi sejarah indah kami bersama).

Pada awal tahun 1995, kami pulang ke Malaysia, selepas beberapa hari mengenali dan berada bersama pihak keluarga arwah, kami tinggal bersama ibubapa ku. Kebetulan kami terus dapat mengajar sementara di dua buah sekolah berdekatan. Abang hampir setiap awal pagi menghantar aku separuh jalan dengan van lama arwah ayah, sebelum aku menumpang guru lain. Bila pulang, kadangkala jam 4 petang baru sampai ke rumah semula kerana aku terpaksa menumpang dengan mana2 guru yang ada. Masa itu, sukar juga hidup kami. Hingga nak membeli sebuah kipas meja secara cash n carry pun kami tak mampu. Biasalah guru baru bekerja...lima bulan baru dapat gaji...Namun, alhamdulillah, arwah ayah dan juga ibu amat2 memahami. Enam bulan kita sama2 berulang alik mengajar...abang diterima untuk menjadi pengajar di Matrikulasi. Manakala tak lama kemudian daku diterima pula untuk menyambung pelajaran dalam diploma pendidikan. Alhamdulillah...Namun sebulan juga kita menumpang di rumah kakak, sementara kita dah stabil dan dapat mencari rumah. Hampir setiap hari,dakulah orang yang amat bahagia dan gembira bila pulang dari kuliah. Walaupun masa itu abang hanya menaiki motor, namun setiap kali kelibat abang datang, tak tergambar rasa gembiranya hatiku. Motor honda merah berbakul di belakangnya...itulah kenderaan pertama abang.  Dengan motor inilah kita pergi ke Port Dickson, dalam hujan renyai2 hampir sepanjang jalan...hingga tak lama kemudian, bila pulang, kita sama2 demam. Rumah sewa pertama kita adalah sebuah flat kecil, harga sewanya lebih kurang rm 280 sahaja pada masa itu. Dengan tanpa peti ais dan barang2 mewah, namun hidup kita tetap bahagia. Hidup kita sentiasa gembira berdua. Tak byk yang harus kita fikirkan. Hidup kita teruskan dengan kesibukan seorang pelajar dan juga seorang tutor pensyarah. Hidup kita masih bergelumang dengan ilmu dan dunia pelajar. Hingga daku di hantar praktikum di KIK, bekas sekolah lamaku. Kita terpaksa berjauhan ...Daku hanya menunggu bilakah waktu hujung minggu...kerana bila tiba masa itu, adalah masa yang paling ditunggu2...untuk daku kembali ke sisi abang...rindu berjauhan selama seminggu tak tertahan rasanya mencengkam....itulah seingatku masa paling lama kami berjauhan...7 hari. 

Namun kini sudah lebih sebulan abang tiada. Sungguh lama....Inilah yang paling lama pastinya kita terpisah...Apetah lagi, Abang langsung tiada. Di depan, di kanan, di kiri, di telefon....tiada di mana2. Tidak dapat ku pandang lagi wajah abang yang keanak-anakan dan suka melempar senyuman...tak dapat kusentuh lagi tangan abang...tak dapat kudengar lagi kata2 abang berceloteh, ketawa atau menasihatiku...tak dapat lagi kuluahkan dan bertanyakan sebarang kemusykilanku pada abang, yang bisa meleraikan kekusutanku ...Tidak dapat lagi kudengar suara abang mengalun ayat-ayat suci atau kalimah syahadah abang tatkala menidurkan anak...Tidak akan kuterima lagi deringan panggilan telefon dari abang atau message-message dari abang....Ya Allah...Betapa rinduku tak tergambarkan. Betapa rinduku pada abang amat2 mencengkam. Rinduku hingga terasa menggetar jiwa...sungguh menyusuk...hingga terasa sakitnya di dada...

Ya Allah Ya Tuhanku...sampaikanlah rinduku pada dia...

Al Fatihah buat suamiku Kharuddin bin Fatimah...Amin...

Masukkanlah al-Marhum dalam kalangan orang-orang yang Kau kasihi, Ya Allah...

Dan semoga aku dapat menemuinya semula nanti. di bawah lembayung naungan-Mu Ya Allah..amin...
1 comment: