Saturday, February 4, 2012

Cuti yang tak cuti

Salam semua,

Hari ni sepatutnya cuti. Cuti hari Sabtu. Tapi kena datang sekolah, ada mesyuarat PIBG.

Jam 8 lagi Cikguzue dah sampai. Tapi rupanya jam 9 baru majlis bermula. Lambat kerana menunggu parent dan juga ahli kehormat datang. Selepas ucapan demi ucapan, jam 10 baru bermula ceramah tentang Kolej Vocasional yang sudah mula dilancarkan. Ianya lebih terbuka kepada pelajar yang lebih cenderung kepada aspek kemahiran dan kurang dari segi akademik. Secara jelasnya, ianya lebih terbuka kepada pelajar yang kurang bijak dalam IQ dan hafalan tetapi bijak dalam kemahiran diri seperti me'repair' motor, memasak, bertani dan sebagainya. Maka pelajar2 yang biasanya tidak minat belajar, bolehlah terus mengikuti program ini sejak dari tingkatan satu lagi. Dan keluar dengan mendapat sijil diploma selepas empat tahun. Agak baik juga program yang dianjurkan oleh kementerian Pelajaran ini,kerana mungkin inilah salah satu cara menangani keciciran/ponteng sekolah dalam kalangan pelajar yang lemah. Namun alangkah lebih baik lagi jika ianya terbuka kepada semua, tidak kira samada mereka pelajar yang bijak atau tidak. Yang penting minat. Kan lebih hebat jika sekiranya kita dapat mengumpulkan pelajar2 yang bijak lagi berminat dengan kemahiran itu.

Duajamjuga sesi ceramah itu. Ramai ibubapa sudah mulai resah. Tentunya hajat mereka untuk bermesyuarat dan meluahkan cadangan atau rasa hati tidak kesampaian jika mereka terpaksa pulang kerana sudah lewat. Jam 11.30 pula sesi jamuan ringan dan jam 12 barulah bermula sesi mesyuarat PIBG. Lambat,kan. Ape daya...sabor jela demi anak2 didik ku...heheh...

Begitulah kisah hari cuti yang macam tak cuti. Rasanya hampir setiap Sabtu yang akan datang kami juga kena datang sekolah. Akhirnya jadilah macam kerja 6 hari seminggu juga.

Sapa kata kerja cikgu mudah...hehe...

Tapi tugas Rasulullah SAW semesti lebih sukar...

Salam dan selawat kepada Nabi Muhammad dan keluarganya. Firman Allah dalam surah al-Ahzab, ayat 56 yang bermaksud: �Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi Muhammad; wahai orang yang beriman, berselawatlah serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya�.

2 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Cikgu Zue apa khabar?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rangkaian Web sosial untuk 2012 New FOSTBOOK Malaysia vs Facebook

      Ramai kawan dan saudara mara melalui rangkaian memenuhi http://www.fostbook.com itu. Adalah menjadi perkara biasa kepada semua negara-satunya laman Internet di dunia yang http://www.fostbook.com. Yang http://www.fostbook.com tapak rangkaian sosial negara-negara ini tidak mempunyai sekatan. Ia semakin popular di kalangan laman web rangkaian sosial. http://www.fostbook.com menjadi mampu untuk membangunkan laman web ini tidak lama lagi.

      Banyak negara mempunyai sekatan di Internet tetapi laman web rangkaian sosial ini http://www.fostbook.com Facebook telah ditubuhkan di semua negara menerima pakai.

      Sekarang apa yang anda perlukan adalah http://www.fostbook.com aplikasi rangkaian sosial. Http://www.fostbook.com alamat Internet yang anda memperkenalkan kawan anda untuk melihat. Komen dan idea anda, Internet terbuka dan beban.

      Dalam usaha untuk mendapatkan tangan anda pada http://www.fostbook.com hari ini Internet. Bab revolusi Teknologi Maklumat untuk mendapatkan mahkota cantik. Saya faham rasa anda. Jadi saya terus menulis aplikasi yang boleh dikaitkan dengan laman-laman web rangkaian sosial. Dirinya dengan permohonan seterusnya adalah reka bentuk web. Walaupun ia adalah satu cabaran.
      http://www.fostbook.com tapak rangkaian sosial dan anda sedar ini di seluruh dunia, kita harus bertindak. Ia adalah matlamat kami.

      Seperti laut laman web rangkaian sosial. Kotak Dialog untuk seorang bekas, 5,6 Objek juga dipaparkan, seperti fungsi sangat besar.

      Fostbook membantu anda berhubung dan berkongsi dengan orang dalam kehidupan anda. Membuat Kawan Online dan mencari kawan online Chat Live Dengan Rakan-rakan dan Bertemu Rakyat Baru dan Video Foto Saham

      Dengan pelbagai jenis cinta,
      http://www.fostbook.com
      info@fostbook.com


      Social Networking Site for Malaysia 2012 New FOSTBOOK vs Facebook

      Many friends and relatives through the network to meet the http://www.fostbook.com. It is common to all countries of the world's only Internet site that is http://www.fostbook.com. Which social networking site http://www.fostbook.com these countries have no restraints. It is gaining popularity among the social networking website. http://www.fostbook.com be able to develop this website soon.

      Many countries have restrictions on Internet but this http://www.fostbook.com Facebook social networking website has been established in all countries adopt.

      Now all you need is a social networking applications http://www.fostbook.com. The Internet address http://www.fostbook.com do you introduce your friends to see. Your comments and ideas, the Internet is open and a load.

      In order to get your hands on the Internet today http://www.fostbook.com. Chapter of the Information Technology revolution to get it pretty crown. I understand your taste. So I continue to write applications that can be related to social networking sites. Itself with the next application is a web-design. Although it is a challenge.
      http://www.fostbook.com social networking site and you realize this globally we need to act. It is our aim.

      Like a sea of social networking website. Dialog Box for an ex, 5,6 Objects is also displayed, such as its functionality is very big.

      Fostbook helps you connect and share with the people in your life. Make Friends Online and find friends online Chat Live With Friends and Meet New People and Share Photos Videos

      With different kinds of love,
      http://www.fostbook.com
      info@fostbook.com

      Delete